«Κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρία και Ελλήνων Αθίγγανων μέσω προγράμματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα»



ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ: «Κοινωνική/Επαγγελματική αποκατάσταση στην ανακύκλωση – Ελπίδα για το Περιβάλλον»

Το Έργο καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διάθεση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) μέσω της απασχόλησης Ελλήνων Αθίγγανων (ΕΛΑΘ) και Ατόμων με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ).

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι είναι η εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και της Ελληνικής νομοθεσίας για τα ΑΗΗΕ [οδηγίες 2003/108-άρθρο 9, 2002/95/ΕΚ, 2002/96/ΕΚ και νόμος 2939/01, Προεδρικό Διάταγμα 117/2004, έγκριση ΦΕΚ ΑΗΗΕ (ΦΕΚ 905/04) και ΚΥΑ Χρηματική Εισφορά (ΦΕΚ 1916/04) αντίστοιχα] και η κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση ΕΛΑΘ και ΑΜΕΑ, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή των ΕΛΑΘ στη γκρίζα ανακύκλωση (ανακύκλωση από ρακοσυλλέκτες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες) γενικότερα στο Δήμο Τυρνάβου και τη συμμετοχή των ΑΜΕΑ σε προηγούμενο έργο EQUAL σχετικό με την ανακύκλωση.

Ένα από τα κύρια προβλήματα που επιχειρείτε να αντιμετωπιστεί είναι η ανισότητα πρόσβασης στην απασχόληση που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ανήκουν στις εν λόγω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το έργο της ΑΣ έχει ως κύρια φιλοσοφία την προώθηση της εταιρικότητας μέσω ενός ολοκληρωμένου σχήματος στο οποίο συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας (Ανώνυμες Εταιρείες), ο δημόσιος τομέας (Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Δήμοι, Επιμελητήριο, Δημοτικός Εκπαιδευτικός Οργανισμός) και ο κοινωνικός τομέας (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις).

Τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι φορείς που πρόκειται μελλοντικά να εμπλακούν, βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (σε συστήματα διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού), από την κατάρτιση των ατόμων με αναπηρίες και των ελλήνων αθίγγανων, θα αφορούν στις γνώσεις και την εμπειρία που θα αποκτηθεί για την προσέγγιση και τις επαγγελματικές ανάγκες αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και των ελλήνων αθίγγανων.

Επίσης, μέσα από το έργο θα προκύψουν αποτελεσματικοί τρόποι ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ενασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες και των Ελλήνων αθίγγανων σε συστήματα διαχείρισης τους (π.χ. κοινωνικές επιχειρήσεις), έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς του έργου να προωθήσουν και άλλες σχετικές ενέργειες.

Τέλος, το έργο θα συνεισφέρει σε επίπεδο γνώσεων για την καλή οργάνωση ενός προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού με την παράλληλη απασχόληση ατόμων με αναπηρίες και ελλήνων αθίγγανων σε αυτό και την κατανόηση των υποχρεώσεων αλλά και των δικαιωμάτων των φορέων που θα συμμετέχουν.