JOULE III – COtton Biomass Energy Recovery (COBER)




Περιγραφή

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, έχοντας την ανάγκη να αποκτήσουν αξιόπιστες παροχές ενέργειας, οδηγήθηκαν στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνικών παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η βιομάζα, είναι μια σημαντική «καθαρή», εσωτερική πηγή ενέργειας όχι μόνο επειδή αυξάνει την παροχή ενέργειας αλλά και για τα πλεονεκτήματα της ως προς το περιβάλλον. Ιδιαίτερα τα αγροτικά υπολείμματα από την καλλιέργεια βάμβακος στην Ν. Ευρώπη μετά το τέλος του βιολογικού τους κύκλου, θεωρείται ότι αποτελούν πηγή παραγωγής ενέργειας με πολύ ικανοποιητική θερμογόνο δύναμη.

Επιπλέον, η συγκέντρωση αυτών των αγροτικών υπολειμμάτων στο χώρο της καλλιέργειας αποτελεί το χειρότερο εχθρό για την καλλιέργεια, αφού σταδιακά γίνονται πηγή παρασίτων.






Το ερευνητικό πρόγραμμα COBER (Cotton Biomass Energy Recovery) εντάσσεται στα πλαίσια του JOULE III και συγκεκριμένα στο R&D Actions in the field of NON – NUCLEAR ENERGY.

Σκοπός του προγράμματος είναι να συγκεντρώσει προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης, τόσο από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όσο και από ερευνητικά ιδρύματα για την δημιουργία ενός εφικτού συστήματος παραγωγής ενέργειας από υπολείμματα βιομάζας εστιάζοντας την έρευνά τους στην τεχνολογία της συμπαραγωγής.

Η μελέτη αυτή εξετάζει τόσο από οικονομική όσο και από τεχνική άποψη την δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από τα αγροτικά υπολείμματα της καλλιέργειας βάμβακος στη Ν. Ευρώπη.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οι παρακάτω οργανισμοί: ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Ελλάδα), ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ - ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ (Ελλάδα), ΤECHNOLIN (Ελλάδα), ΑΡΒΙΣ (Ελλάδα), IFB (Γερμανία), ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ MUNICH (Γερμανία), ZAE BAYERN (Γερμανία), AYSTROCONTROL (Αυστρία).